fbpx

Kosovska vlada usvojila odluku o popisu stanovništva; Penzionerima i studentima uskoro po 100 evra

Kosovska vlada je na današnjoj sednici donela više odluka među kojima je ona o popisu stanovništva. Ujedno je odobrila paket za suočavanje sa inflacijom koji je predstavljen pre nekoliko nedelja.

Popis stanovništva će se održati od 1. septembra do 16. oktobra 2023. godine.

Odlukom se ujedno obavezuje Agencija za statistiku Kosova da otpočne pripreme za potrebe registracije.

Vlada je danas ujedno predložila kosovskoj skupštini kandidate za članove Centralne komisije za popis stanovništva.

Na današnjoj sednici usvojen je i paket mera za borbu protiv inflacije.

Kako javljaju prištinski mediji, reč je o paketu koji je pre nekoliko nedelja predstavio kosovski ministar finansija, Hekuran Murati.

Murati je na današnjoj sednici najavio da će, u sklopu ovog paketa, svim penzionerima čija je penzija ispod 500 evra u oktobru biti isplaćeno dodatnih 100 evra. Dodatna uplata od 100 evra najavljena je i za studente, ali u novembru, prenose prištinski mediji.

Kosovski ministar finansija podsetio je na sednici da su ove nedelje izvršene duple isplate socijalnih šema te kazao da je u te svrhe odvojeno 6 miliona evra za 25,000 porodica.

Istovremeno, obećanih dodatnih 50 evra za radnike u javnom sektoru nisu mogli biti uplaćeni jer je, kako je kazao Murati, plata za ovaj mesec već obračunata, ali će se septembarski dodatak uplatiti zajedno sa oktobarskim.

Na današnjoj sednici usvojeno je ukupno pet nacrta zakona, među kojima je i nacrt o  privremenim merama u vezi sa osnovnim proizvodima „u posebnim slučajevima destabilizacije tržišta“.

„Reč je o zakonu koji ima za cilj da reguliše zaštitne mere snabdevanja potrošača osnovnim proizvodima u vreme pojave posebnih slučajeva destabilizacije na tržištu, kao i način njihovog sprovođenja“, saopštili su iz kosovske vlade.

Usvojena je i Uredba o međunarodnoj policijskoj saradnji i Službi za vezu policije.

Ovim se, kako navode iz vlade, „standardizuju procedure rada u vezi sa međunarodnom policijskom saradnjom i koordinacijom međunarodnih policijskih aktivnosti“.

Ujedno je odobren zahtev kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova za izdvajanje dodatnih sredstava za nadoknadu dodatnih sati angažovanim policijskim službenicima.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: