fbpx

Rode: Legitimna odluka Kosova o registarskim tablicama, rok kratak

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je za RTV Dukađini da je legitimna odluka kosovske vlade o registarskim tablicama, ali upozorio na kratak rok za preregistraciju. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković smatra da Rode nije pročitao sporazum o slobodi kretanja i dodao da je odluka protivpravna i ugožava dijalog Beograda i Prištine.

Rode je naveo da je potrebno produžiti rok za preregistraciju vozilla u RKS, jer je, prema njegovim rečima, rok od dva meseca kratak.

“Trebalo bi da postoji razuman vremenski period za preregistraciju, a mislim da je rok od dva meseca kratko vreme. Daću vam primer iz moje zemlje. Moram u roku od četiri godine da promenim vozačku dozvolu. Još uvek je nisam promenio, ali znam da ću uskoro. To ne bi trebalo da bude tako dug period, ali je potrebno da pređete sve administrativne prepreke u skladu sa evropskim standardima. I zbog toga kažem da je rok od dva meseca malo vremena”, rekao je Rode.

Nemački ambasador je dodao da nasilno oduzimanje automobila nije dobar odgovor na ovo pitanje, jer postoje, kako kaže, drugi mehanizmi koji nisu toliko ekstremni, a mogu se koristiti.

“Kada govorimo o oduzimanju automobila, ako neko ne poseduje odgovarajuće registarske tablice, mislim da to nije adekvatan odgovor. Obe strane moraju da se smire, jer mislim da je smešno da se svađamo oko registarskih tablica, dok imamo rat u Evropi”, naveo je Rode.

Petković: Rode nije pročitao sporazume o slobodi kretanja, odluka protivpravna i ugrožava dijalog

Odluka takozvane Vlade u Prištini da ukine srpske registarske oznake je protivpravna i suprotna sporazumima o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine i svako ko tu odluku podržava direktno ugrožava proces dijaloga Beograda i Prištine, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

“Da je nemački predstavnik u Prištini Jorn Rode pročitao dosadašnje sporazume, mogao je vrlo lako da uvidi da problem sa slobodom kretanja nije postojao dok su na snazi bile statusno neutralne KS tablice”, navodi Petković.

On ističe i da onog trenutka kada je Priština nasilno ukinula statusno neutraralne KS tablice 2020. godine i tako jednostrano skratila vremenski okvir trajanja tih tablica, nijedan nemački predstavnik se nije oglasio da kaže kako je ta odluka bila nelegitimna.

“Jednu stvar gospodin Rode mora da nauči, a to je da poštuje volju srpskog naroda koji živi na severu Kosova i Metohije i koji je jasno rekao šta misli o tzv. Kurtijevoj preregistraciji. To što je za mesec dana samo dvoje ljudi na severu pokrajine preregistrovalo svoja vozila, jasan je pokazatelj da niko ne može da natera Srbe na severu KiM da prestanu da budu građani Srbije i da koriste dokumenta koja izdaje Republika Srbija”, naglasio je Petković.

Dodaje i da je gospodin Rode u jednom u pravu, da niko ne treba da se svađa oko registarskih tablica, ali ono što Rode nije rekao to je da nas je u tu svađu i krizu uvukao Aljbin Kurti svojim iracionalnim postupcima, a čiji je zapravo krajnji cilj da istisne postojanje države Srbije na KiM.

“Takav podli naum srpski narod nikada neće dopustiti. Mir koji nam je preko potreban i na kome Beograd insistira je ključan za normalizaciju odnosa, ali nažalost izjave poput ove gospodina Rodea ne ulivaju nadu da zapravo mir svi podjednako žele na Zapadnom Balkanu”, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ana Marković

 

 

%d bloggers like this: