fbpx

Petković Vjosi Osmani: Ako je kosovski Ustav alfa i omega za Prištinu, zašto još uvek nije vraćena zemlja manastiru Visoki Dečani

Петар Петковић; Фото: В.Ћуп

“Apsurdno je i izlizano da Vjosa Osmani napada predsednika Aleksandra Vučića, kada je  jedini i pravi faktor nestabilnosti na Kosovu i Metohiji, ali i šire, Aljbin Kurti koji svakodnevno preti ratom, zvecka oružjem i gradi ilegalne baze na severu KiM”, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petak Petković na izjavu kosovske predsednice da “današnji izazov u ​​odnosu na srpsku zajednicu nije to što Albanci prave prepreke, današnji izazov su kriminalne bande na severu koje Vučić plaća, podstiče i podržava”.

U saopštenju Kancelarije se navodi da u Prištini istinski žele normalizaciju odnosa, mir i stabilnost, već odavno je trebalo da formiraju Zajednicu srpskih opština koja garantuje kolektivna prava Srbima, umesto što svakodnevno raste broj napada na Srbe, njihovu imovinu, pa čak i grobove.

“Umesto poštovanja sporazuma iz dijaloga, Osmanijeva želi da gradnju ilegalnih baza, uz otimanje zemlje Srbima u Zubinom Potoku i Leposaviću, predstavi kao vladavinu prava? To ima samo u Prištini da se uzurpacija predstavlja kao vladavina prava, a poštovanje sporazuma kao bezakonje, jer upravo to radi Osmanijeva, govoreći kako nikada neće formirati ZSO”, rekao je Petković.

On je dodao da očekuje zbog ovakve glorifikacije kršenja sporazuma od strane Prištine, jasno reaguje i međunarodna zajednica i osudi izjave koje nisu u duhu dijaloga i normalizacije odnosa.

“Nema ni jednog jedinog razloga da se Vjosa Osmani toliko plaši novinarskog pitanja oko formiranja Zajednice srpskih opština, jer to je obaveza koju će morati da ispuni i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine, a ne onako kako bi ona volela da ubedi sebe i zapadne ambasade”, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da “ako je takozvani ustav alfa i omega takozvanog Kosova, kako to tvrdi Vjosa Osmani, zbog čega još uvek nije sprovedena odluka o povraćaju 24 hektara manastirske zemlje Visokim Dečanima”, upitao je Petković?

“Podsetiću je da je Ustav Republike Srbije naša jedina alfa i omega i naš jedini okvir delovanja”, zaključio je Petković.

Ana Marković
%d bloggers like this: