fbpx

Izvršena primopredaja dužnosti, Anđelo Mikele Ristuća novi komandant Kfor-a

Церемонија примопредаје дужности Фото: Председништво Косова

U glavnom štabu Kfor-a izvršena je primopredaja dužnosti, a za 27. komandanta imenovan je itlijanski general major Anđelo Mikele Ristuća. Ceremoniji su prisustvovali kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

Novoimenovani komandant Kfor-a Anđelo Mikele Ristuća istakao je da će se truditi da svoje dužnosti ispunjava sa punom posvećenošću.

„Kfor je uspešna priča i ovaj uspeh je rezultat posvećenosti svih onih koji su politički i na terenu doprineli stabilnosti, bezbednosti i slobodi kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu. Zahvaljujem se italijanskim i multinacionalnim političkim i vojnim vlastima, što su mi poverili ovaj zadatak. Uveravam ih da sam svestan velike odgovornosti i izazova sa kojima se moramo suočiti“, istakao je Mikele Ristuća.

Dosadašnji komandant Kfor-a general major Ferenc Kajari zahvalio se saradnicima.

„Sa sigurnošću mogu da kažem da moj rad kao komandanta Kfora nikada ne bi bio tako uspešan da nije bilo izvanredne i nesebične službe osoblja Kfora i potčinjenih jedinica. Imao sam ogromnu podršku regionalnih komandi, kako na istoku tako i na zapadu. Saradnja između njih i Generalštaba bila je i ostaje izuzetna“, rekao je Kajari.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovala je i kosovska predsednica Vjosa Osmani koja se zahvalila vojnicima Kfora koji, kako je rekla, doprinose slobodi kretanja, bezbednosti i miru već 23 godine.

„1999. godine, NATO je intervenisao da zaustavi konstantan genocid nad narodom Kosova. 23 godine kasnije, naša vojska služi zajedno sa američkom vojskom i vojskama drugih partnerskih zemljama i doprinosi mirovnim misijama širom sveta. Kosovo je uvek stajalo na pravoj strani istorije i mi to još jednom pokazujemo stajanjem uz narod Ukrajine, sada kada su mir, demokratija i poredak zasnovani na međunarodnim pravilima ponovo na udaru“, poručila je Osmani.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: