fbpx

Visoki Dečani: Srpska pravoslavna eparhija otvorena za dijalog, ali ne o legalnosti odluke Ustavnog suda

ФОТО: манастир Високи Дечани

Srpska pravoslavna eparhija na Kosovu je uvek bila otvorena za dijalog sa kosovskim institucijama, ali ne i o legalnosti odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je manastiru Dečane potvrđeno vlasništvo nad 24 hektara, saopšteno je danas iz manastira Visoki Dečani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da je optimista po „pitanju zemljišta manastira Visoki Dečani“, te da će to pitanje biti rešeno. On je takođe rekao da je prvi premijer sa kojim „pravoslavni sveštenici u manastiru Dečani nisu želeli da se sastanu“.

Iz manastira Visoki Dečani poručuju da su ovih dana kosovska predsednica Vjosa Osmani i kosovski premijer Aljbin Kurti javno potvrdili odbijanje da se primeni odluka Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine o priznanju 24 hektara Dečanskog manastirskog zemljišta.

“Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je uvek bila otvorena za dijalog sa kosovskim institucijama, ali ne i o legalnosti odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je manastiru Dečane potvrđeno vlasništvo nad 24 hektara”, navode na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

U objavi se napominje da je to i čvrst stav ambasadora Evropske unije, OEBS-a i Kvinta.

“Zbog sistematskog kršenja naših prava, čak i onih zagarantovanih kosovskim zakonima, Srpska pravoslavna crkva ne može normalno da živi na Kosovu bez sveobuhvatne zaštite svog identiteta, prava, imovine i sloboda uz čvrste međunarodne garancije i zaštitu KFOR-a u Dečanima”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: