fbpx

Borelj razgovarao telefonom sa Kurtijem i Vučićem o dijalogu; Lajčak danas u Prištini sa Kurtijem

Жозеп Борељ, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je telefonom sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o dijalogu Beograda i Prištine i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Boreljev posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak boravi danas u Prištini, a razgovaraće sa premijerom Kosova, saopštila je kosovska vlada.

„Osiguravanje stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu je važno u aktuelnom geopolitičkom kontekstu. Nastavićemo da radimo na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa“, napisao je na Tviteru Borelj.

Iz kabineta kosovskog premijera je saopšteno da je Kurti razgovarao o napretku dijaloga, ali i sadržaju osnovnog okvira sporazuma.

„Mir i bezbednost sa jedne strane, a vladavina prava i demokratske vrednosti sa druge strane idu zajedno na Kosovu. Osnovni okvir sporazuma za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije u centru treba da ima međusobno priznanje“, navedeno je u saopštenju Aljbina Kurtija.

Šef diplomatije Evropske unije takođe je telefonom razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i naveo da će ostati u bliskom kontaktu.

Miroslav Lajčak stigao je u Prištinu na poziv kosovske predsednice Vjose Osmani kako bi učestvovao na Forumu za žene, mir i bezbednost, a kako je saopšteno iz kosovske vlade, razgovaraće sa Aljbinom Kurtijem.

Podsetimo, njegov američki kolega Gabrijel Eskobar boravio je ove nedelje u Prištini i Beogradu i izjavio da je zatražio odlaganje roka za preregistraciju vozila na deset meseci. Rok za preregistraciju „KM“ na „RKS“ tablice ističe 31. oktobra.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: