fbpx

Kfor spreman da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena

Фото: КФОР

“Trupe Kfor-a pomno prate situaciju na terenu i potpuno su spremne da intervenišu ako stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja budu ugroženi”, saopšteno je iz ove Misije za prištinski list Zeri.

Portparol Kfora je situaciju opisao kao stabilnu, dodajući da nije bilo potrebe za povećanjem snaga na severu.

Iz Kfor-a navode da nastavljaju da sprovode svoju misiju kako bi osigurali mirno i bezbedno okruženje sa naglaskom na slobodu kretanja.

U odgovoru za „Zeri.info“, Kfor je rekao da je njihov komandant u bliskom kontaktu sa glavnim stranama, poput predstavnika kosovskih i bezbednosnih institucija, ali i sa Generalštabom Oružanih snaga Srbije.

Kfor je još jednom jasno stavio do znanja da je u potpunosti spreman da interveniše u slučaju ugrožavanja bezbednosti i slobode kretanja.

„Trupe KFOR-a pomno prate situaciju na terenu i potpuno su spremne da intervenišu ako stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja budu ugroženi. Generalno, situacija je stabilna i nema promene u broju snaga misije Kfora koje predvodi NATO”, rekao je portparol Kfora.

Najavili su da u ovom periodu izvode rutinsku vežbu za jednu od njenih rezervnih jedinica i da će to rezultirati privremenim povećanjem broja vojnika na terenu.

„Jedinice sprovode aktivnosti obuke kako bi održale visok nivo spremnosti i doprinele održavanju mirnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu, prema mandatu Kfora iz UN. Sada je važno da se izbegnu jednostrane akcije i inicijative koje bi mogle da dovedu do eskalacije ili nepotrebnog nasilja”, rekao je portparol Kfora.

Izvor: Zeri
%d bloggers like this: