fbpx

Svećlja: Ostavke podnelo 578 policijskih službenika sa severa

Ђељаљ Свећља Фото: В. Ћуп, Грачаница онлајн

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja saopštio je da je ukupno 578 pripadnika Policije Kosova srpske nacionalnosti podnelo ostavke na severu. Situacija je mirna, tvrdi Svećlja.

Svećlja trdi da su ostavke posledica pretnji i ucena koje su policijski službenici dobijali.

„U Kosovskoj policiji, na području Regionalne direkcije u stanicama na severu, do sada su stigle ostavke uniformisanog i civilnog osoblja iz srpske zajednice od 578 osoba, od čega 461 iz policije javnog reda, 107 iz granične policije i 10 iz istražnih radnji“, rekao je Svećlja na konferenciji za medije koja je održana zajedno sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Svećlja tvrdi da je svrha delovanja Srpske liste i pojedinih grupa na severu destabilizacija Kosova, te da je od 2011. godine izgorelo 56 vozila srpskih državljana, odnosno pet od početka procesa preregistracije.

Svećlja je odgovarajući na pitanje novinarke Euro njuza, Anđelke Ćup, prokomentarisao i incident u Kišnici gde je na kuću porodice Ttajković bačen molotovljev koktel.

„Policija Kosova je angažovana da otkrije sve detalje ovog slučaja i javnost će biti informisana o preduzetim koracima. Istina je da ima uveličavanja od strane Srbije kada su u pitanju, kako oni kažu, međuetnički incidenti. Ne želim da prejudiciram dok ne dobijem zvanični izveštaj Kosovske policije. Zadatak svih institucija je da garantuju bezbednost za sve bez obzira na etničku pripadnost, naročito kada su u pitanju žene i deca“, rekao je Svećlja.

Na pitanje ko obavlja policijske dužnosti na severu nakon ostavke srpskih policajaca, Svećlja je odgovorio:

„Policija Kosova ispunjava sve zadatke u koordinaciji sa Euleksom i Kfor-om i to je još jedna garancija da će policija na zakonski način da ispunjava sve zakonske obaveze“, rekao je Svećlja, dodajući:

„Mi nismo želeli da dođe do ovakve situacije, žao mi je što su sližbenici policije dali otkaze, naročito veliki deo onih koji su bili lojalni kosovskim institucijama“.

Svećlja je rekao je da postoje indicije da ima elemenata Rusije u akcijama na severu Kosova.

„Pratimo situaciju, izuzetno smo aktivni u prikupljanju informacija, čak i ove prirode, ima i izjava i indicija da možda ima elemenata Rusije, koji su zainteresovani da tamo izazovu nemir i eskalaciju situacije“, rekao je Svečlja, dodajući da će kosovske intitucije sprečiti bilo kakav negativan uticaj.

„Uveren sam da će kosovske institucije u koordinaciji sa međunarodnim partnerima biti uspešne u sprečavanju i neutralisanju svakog negativnog uticaja bilo koga u vezi sa tamošnjom bezbednošću“, rekao je Svećlja.

Situaciju na Kosovu Svećlja je ocenio mirnom, uz naglasak da kosovske vlasti imaju dovoljno kapaciteta da upravljaju stanjem na terenu, te da je održao sastane sa predstavnicima Kfor-a i Euleksa.

Milena Maksimović