fbpx

Lajčak predao novi predlog za rešenje krize na severu Kosova, čeka se odgovor Prištine

Мирослав Лајчак и Бесник Бисљими Фото: Твитер, М. Лајчак

Šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da „postoje elementi razgovora o mogućnostima izlaska iz krize, ali da dogovora nema“. Poručio je da ne zna šta će se desiti 21. novembra jer su razgovori u toku.

On je na jednom dnevnom događaju u Prištini 16. novembra rekao i kako su preduzeti koraci Vlade Kosova imali za cilj da se na severu uspostvai zakon, bez stvaranja tenzija.

Prethodno je za Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora saopšteno da je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak zvaničnoj Prištini predao novi predlog Brisela za rešenje krize na severu.

Ovaj predlog, je, kako se navodi, primio glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi, na sastanku koji je u utorak 15. novembra održao sa Lajčakom u Briselu.

Evropska strana sada čeka odgovor, da li kosovske vlasti prihvataju novi predlog.

Iako nema mnogo detalja o tome šta stoji u najnovijem predlogu, izvori Radija Slobodna Evropa su potvrdili da se sve radi u cilju pronalaska makar prelaznog rešenja, radi izbegavanja ekskalacije do koje može doći od 21. novembra kada će kosovske vlasti početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim reistarskim tablicama gradova na Kosovu.

Kako se sazanaje, ne isključuje se mogućnost da jedan od mogućih elemenata u najnovijem predlogu bude odlaganje primene izdavanja novčanih kazni na određeni vremenski period, doduše „ne nužno“ na deset meseci.

U slučaju da Priština potvrdno odgovori na ovaj predlog, očekuje se da specijalni predstavnik EU za dijalog, Mirolav Lajčak, odmah otputuje za Beograd kako bi se formalizovala saglasnost strana o rešenju za nastalu krizu.

Evropski šef diplomatije je u ponedeljak, 14. februara ocenio da su trenutne tenzije na relaciji Beograd-Priština „najozbiljnija kriza od 2013. godine“, te je upozorio da se rešenje treba pronaći pre 21. novembra.

Evropska unija je u više navrata tražila od Prištine da odustane od izdavanja ovih kazni te je tražila odlaganje primene odluke o ukidanju registarskih tablica kosovskih gradova koje su izdali srpski organi, a koje koriste srpski građani na severu Kosovu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
%d bloggers like this: