fbpx

Lažna vest da su postignuti dogovori o registarskim tablicama i povratku Srba u institucije 15. novembra

Фото: В. Ћуп, Грачаница онлајн

Portal “Paparaci” je ovako naslovio svoju vest: Ekskluzivno: Kosovo i Srbija postigli dogovor u Briselu – odluka o registarskim tablicama odložena, Srbi se vraćaju u institucije“.

Izvor: KALLXO.com

Vest je bila lažna

Informaciju koju su ‘Paparaci’ ponovo objavili, a podelili i druge mediji dana 15. novembra 2022. je lažna. Nije postignut nijedan dogovor između Kosova i Srbije na sastanku održanom dana 15. novembra 2022. Zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi je u odgovoru medijima, dan kasnije, rekao da dogovor nije postignut. Od tog sastanka je prošlo sedam dana, ali još nema dogovora o registarskim tablicama, niti povratku Srba u institucije. Ni na sastanku koji je održan dana 21. novembra 2022., između kosovskog premijera Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nije postignut dogovor o pitanju registarskih tablica.

Članak:

Dana 15. novembra, dok je zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi boravio u Briselu, na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, medij „Paparaci” objavio je da je postignut dogovor između Kosova i Srbije.

Vest koju je objavio ovaj medij, imala je naslov „Ekskluzivno: Kosovo i Srbija postigli dogovor u Briselu – odluka o registarskim tablicama odložena, Srbi se vraćaju u institucije“.

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj medij je preneo da postignuti dogovor podrazumeva odlaganje odluke o registarskim tablicama za 10 meseci, povratak Srba u institucije i formiranje Asocijacije u okviru francusko-nemačkog plana.

Ovu vest su potom ponovo preneli drugi onlajn mediji kao što su Gazeta Blic, „Gazeta Infokus“, zatim i neki sajtovi kao što su „Gazeta Imazhi“, „rtvpresheva.com“.

Sledećeg dana, 16. novembra, zamenik premijera vlade za dijalog Besnik Bislimi negirao je da je postignut bilo kakav dogovor.

„Ne postoji dogovor o registarskim tablicama, nema predloga Evropske unije, o njima još razgovaramo. Postoje elementi o kojima smo razgovarali o mogućnosti izlaska iz krize, ali dogovora nema“, izjavio je Bislimi pred novinarima.

KALLXO.com je takođe kontaktirao Evropsku uniju kao posrednika da sazna da li je na sastanku dana 15. novembra postignut bilo kakav dogovor, iako na njemu nije učestvovao glavni srpski pregovarač Petar Petković.

U odgovoru za KALLXO.com, portparol Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Peter Stano je izjavio da „ne može da potvrdi” da li je postignut bilo kakav dogovor.

“Sastanak je održan između Lajčaka i glavnog pregovarača Kosova Bislimija. Teme o kojima se razgovaralo su bile: aktuelna kriza, posebno pitanje registarskih tablica. Srpski predstavnik nije bio prisutan” – izjavio je on.

Nakon sastanka sa Bislimijem, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak, izjavio je da se na sastanku razgovaralo o, kako je rekao, „aktuelnoj krizi u odnosima između Kosova i Srbije“, ali nije pominjao postizanje bilo kakvog sporazuma.

“Sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem danas razgovaram o aktuelnoj krizi u odnosima Kosova i Srbije, posebno o pitanju registarskih tablica” – napisao je Lajčak na Twiteru.

Odluka Vlade Kosova da srpske registarske tablice zameni RKS tablicama nije naišla na dobar prijem kod Srba sa Kosova, koji su odlučili da napuste kosovske institucije. EU i SAD su zatražile odlaganje odluke, ali je vlada istakla da mora da nastavi sa primenom odluke.

Vlada je sačinila i plan za sprovođenje odluke, prema kojem će od dana 1. do 21. novembra mera biti opomena, potom će od 21. novembra za dva meseca, do 21. januara biti novčana kazna, a potom od 21. januara će još dva meseca biti probne tablice, a od 21. aprila ne može više biti, kako je navedeno, nelegalnih tablica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je dana 20. novembra, dan pre početka druge faze odluke Vlade Kosova, o izricanju kazni za vlasnike automobila sa oznakama srpskih gradova na Kosovu, saopštilo da je izricanje kazni odloženo na jedan dan i počeće 22. novembra.

Na dan kada je trebalo da počne izricanje kazni, koje je odloženo za jedan dan, predsednik Srbije i kosovski premijer sastali su se u Briselu na hitnom sastanku kako bi razgovarali o situaciji koja je nastala na Kosovu. Sastanak koji je trajao nekoliko sati nije rezultirao rešenjem, ali je tokom noći, na zahtev američkog ambasadora u Prištini, primena odluke ipak odložena na 48 sati.

%d bloggers like this: