fbpx

Da li je bilo predloga Kosova u Briselu za “Zajednicu opština sa albanskom većinom u Preševskoj dolini”?

Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак, Фото: EEAS

Izjava: EKSKLUZIVNO: Bez dogovora u Briselu, Kosovo izlazi sa predlogom za osnivanje Zajednice u Preševskoj dolini – Mediji

Izvor: KALLXO.com

Provera:

Na sastanku održanom dana 16. novembra 2022. godine između Kosova i Srbije u Briselu nije postignut nijedan dogovor u vezi sa odlukom Vlade Kosova u vezi sa registarskim tablicama. Što se tiče detalja sastanka, uključujući i vest da je Kosovo predložilo „Zajednicu opština sa albanskom većinom u Preševskoj dolini”, kabinet zamenika kosovskog premijera Besnika Bislimija je to nazvao lažnom informacijom. U međuvremenu, EU je odbila da komentariše da li je postojao takav predlog sa kosovske strane.

Članak:

Dana 16. novembra 2022. medij „gazeta10“ objavio je vest pod naslovom „EKSKLUZIVNO: Nijedan dogovor u Briselu, Kosovo izašlo sa predlogom za osnivanje Zajednice u Preševskoj dolini“.

Pozivajući se na međunarodne izvore, ovaj list je objavio da je kosovska strana evropskim posrednicima predstavila novi predlog, ekvivalentan osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, osnivanje Zajednice opština sa albanskom većinom u opštinama Bujanovac, Medveđa i Preševo.

Ovu vest su potom preneli internet stranica ‘Infosot.com‘, ‘Radio STAR Gjilan‘, Lajme Globale, Preshevacom, kao i nekoliko druge stranice.

U vezi sa ovim pitanjem, KALLXO.com je kontaktirao kancelariju zamenika premijera Besnika Bislimija, koji je i glavni pregovarač u dijalogu Kosovo-Srbija. Savetnik zamenika premijera Bislimija, Klisman Kadiu, negirao je da je bio neki takav predlog.

„Ne, nije istina“, kratko je izjavio on.

KALLXO.com je takođe kontaktirao albanskog poslanika u Skupštini Srbije Šaipa Kamberija, koji je iz Preševa, da bi se informisao da li su dali takav predlog, odnosno da li su upoznati sa postojanjem takvog predloga.

“Nemam nijednu informaciju.Mi imamo stalan zahtev za reciprocitetom i uključivanjem Preševske doline u dijalog”, izjavio je Kamberi.

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Kosove i Srbije, odbila je da komentariše da li je bilo takvog zahteva sa kosovske strane.

“Nikada javno ne komentarišemo sadržaj internih sastanaka sa partnerima na radnom nivou i ne učestvujemo u spekulacijama o čemu se i kako je razgovarano na takvim sastancima”, izjavila je za KALLXO.com službenica za štampu Evropske komisije, Zoe Muletier.

Zamenik kosovskog premijera za dijalog Besnik Bisljimi boravio je 15. novembra u Briselu, gde je održao sastanak sa Specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je posle ovog sastanka rekao da se na sastanku razgovaralo o, kako je rekao, „aktuelnoj krizi u odnosima Kosova i Srbije“, ali nije pomenuo postizanje bilo kakvog sporazuma.

“Sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, danas razgovaram o aktuelnoj krizi u odnosima Kosova i Srbije, posebno o pitanju registarskih tablica” – napisao je Lajčak na Tviteru.