fbpx

„Prijatelja radi“ – Rokovi i povlačenje oko tablica

Фото: В. Ћуп, Грачаница онлајн

Odluka o reciprocitetu u vezi sa registarskim tablicama: PROMENJEN STAV

Izvor: Kallxo.com

Vlada Kosova je 29. juna 2022. godine donela odluku da od 1. avgusta vlasnici vozila sa registarskim tablicama koje nose oznake gradova na Kosovu, prebace iste na RKS tablice. Na zahtev ambasadora SAD na Kosovu, primena odluke je odložena za mesec dana, do kraja oktobra. Kako se bližio kraj oktobra, SAD su zatražile da se odluka odloži za 10 meseci. Kurti je promenio odluku, u skladu sa kojom preregistracija pomenutih vozila treba da se odvija u tri faze. Sprovođenje odluke krenulo je 1. novembra 2022. godine. Kako se bližio 21. novembar, početak druge faze, odnosno novčanog kažnjavanja vlasnika vozila sa tablicama koje izdaje MUP Srbije, odlučeno je da kazne budu izricane od 22. novembra, u nastojanju da se pronađe rešenje u Briselu, na sastanku na visokom nivou, između Kurtija i Vučića, 21. novembra. Ovaj sastanak je završen bez dogovora. Uoči 22. novembra, datuma određenog za početak izricanja novčanih kazni, američki ambasador je zatražio od Vlade Kosova da odloži izricanje novčanih kazni za 48 sati. Zahtev SAD je prihvaćen. Za ovih 48 sati u Briselu je postignut dogovor između Kosova i Srbije o pitanju registarskih tablica.

Registarske tablice sa oznakama gradova sa Kosova koje izdaje MUP Srbije, bile su među temama o kojima je najviše diskutovano poslednjih meseci na Kosovu. Odluka Kurtijeve vlade da stavi tačku na pomenute registarske tablice na Kosovu, odustajanje od dodatnih rokova usled zahteva SAD, povlačenje Srba iz kosovskih institucija i međunarodni pozivi na uzdržanost, na kraju su rezultirali potpisivanjem sporazuma između Kosova i Srbije u Briselu. Strane su se 23. novembra usaglasile u Briselu oko pitanja registarskih tablica, kako bi se izbegla eskalacija situacije na severu.

Vesnik ovog sporazuma, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Žozep Borelj, rekao je da će Srbija prestati da proizvodi registarske tablice sa oznakama kosovskih gradova ’PR’, ‘KM’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘UR’, ‘PE’, ‘DA’ i da Kosovo neće izricati novčane kazne vlasnicima vozila sa tim tablicama registarskim tablicama.

Sporazum je postignut dva dana nakon što su se 21. novembra u Briselu sastali premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Ni posle osam sati razgovora na odvojenim i zajedničkim sastancima za postizanje rešenja o pitanju tablica, na kraju nije bilo sporazuma. Očekivalo se da 21. novembar bude rok kada će početi izricanje novčanih kazni vlasnicima vozila sa registarskim tablicama koje zdaje MUP SRbije. Međutim, dan pre nego što je trebalo da krene izricanje novčanih kazni, pristiglo je obaveštenje da se isto odlaže za jedan dan i da će krenuti 22. novembra.

Posle vesti da nema sporazuma, ambasador Kosova u Briselu, Agron Bajrami, rekao je da je Kosovo predložilo da se obustave dalje faze u vezi sa registarskim tablicama, u zamenu za to da Srbija prestane sa izdavanjem, kako je rekao, nelegalnih tablica, a da EU pokrene proces razgovora o poslednjem predlogu koji podržavaju Nemačka i Francuska. Međutim, „za divno čudo“ kosovski predlog je odbijen.

Dva dana kasnije, dva glavna pregovarača Kosova i Srbije složili su se u Briselu da Kosovo ne krene sa izricanjem novčanih kazni i da Srbija više ne proizvodi tablice sa oznakama gradova na Kosovu.

Iako je postupak kosovske strane nazvan znakom povlačenja, Kurti je izjavio da se dokumenti koji su im dostavljeni 21. i 23. novembra razlikuju jedan od drugog. Kurti je pred poslanicima Skupštine Kosova izjavio da mu je 21. novembra ponuđen dokument kao zajednički sporazum koji je sadržao 95 reči i koji se nije oslanjao na francusko-nemački predlog. Prema Kurtiju, Kosovo nije promenilo stav, već je Borelj promenio izjavu.

„Oni koji kažu da je ono što nije prihvaćeno u ponedeljak, prihvaćeno u sredu, ne znaju o čemu pričaju. To nije sporazum, već dogovor. Sinoć je promenjena Boreljova izjava, mi nismo promenili stav, Borelj je promenio izjavu i to je jako dobro“, rekao je kosovski premijer.

Kurti je pred poslanicima ukazao i na razlike između ovih dokumenata.

„U ponedeljak uveče mi je dat dokument kao zajednički dogovor koji je sadržao 95 reči, a reči Francuske i Nemačke nisu bile nigde i ništa nije upućivalo na francusko-nemački ili predlog EU, sem na pitanje registarskih tablica. Sa druge strane, ono što je sinoć dogovoreno sadrži 194 reči, što je duplo više teksta i u potpunosti se razlikuje“, zaključio je on.

Do dogovora o pitanju registarskih tablica došlo je nakon napete situacije na severu Kosova i ostavke srpskih zvaničnika u kosovskim institucijama, kao i velikog međunarodnog pritiska na Vladu Kosova.

Prvo odlaganje radi SAD

29. juna ove godine, Vlada je donela odluku da sprskim građanima, koji su vlasnici vozila registarskih oznaka ‘PR’, ‘KM’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘UR’, ‘PE’, ‘DA’, koje su im izdate od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. godine, omogući preregistraciju vozila na RKS registarske tablice. Registracija je trebalo da traje od 1. avgusta do 30. septembra.

Uoči zakazanog datuma za početak preregistracije vozila, na severu Kosova su se oglasile sirene za uzbunu. Srbi su na put postavili kamione, blokirajući puteve na devet tačaka, uključujući i one koji vode ka dva prelaza sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku.

Međutim, američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer (Jeff Hovenier), je 31. jula zatražio od kosovskih institucija da odlože ovu odluku, a nakon zaoštravanja situacije u severnim opštinama. Nekoliko minuta nakon zahteva američkog ambasadora, Vlada Kosova se obavezala da odloži sprovođenje odluke za mesec dana i da će u zamenu za to biti uklonjene sve barikade i biti uspostavljena puna sloboda kretanja na svim putevima na severu Kosova.

Nakon ove odluke, vlasnicima vozila sa tablicama koje nose oznaku gradova na Kosovu a koje izdaje MUP Srbije, ostavljen je dodatni rok (od 1. do 31. oktobra) za registraciju, uz olakšice kada je reč o plaćanju registracije. Više od 10 vozila je preregistrovano na RKS registarske tablice, a zabeleženo je nekoliko incidenata paljenja automobila preregistrovanih na RKS tablice.

Zahtev za drugo odlaganje

Kako se bližio kraj oktobra i kako je isticao rok za početak primene odluke, Vlada Kosova se suočila sa još jednim zahtevom da se odluka odloži, ovog puta za 10 meseci. Taj zahtev je predsednici Vjosi Osmani i premijeru Aljbinu Kurtiju predočio Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

„Nije tajna da smo tražili duži period primene, tražili smo još 10 meseci. Voleo bih da se ovo desi. Ovo nije samo zahtev SAD, već svih zemalja KVINTE, a mi smo zemlje koje najviše podržavaju Kosovo. Smatramo da je važno da kada dajemo preporuke, ljudi iste i saslušaju“, poručio je Eskobar 19. oktobra.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, je 25. oktobra rekao da sluša sugestije saveznika, ali i da se moraju sprovoditi zakoni.

„Sve dok se poštuje zakon, pazimo da ne ugrozimo mir i bezbednost, čak i kada nam partneri i saveznici daju sugestije, uzimamo ih veoma ozbiljno i pažljivo ih analiziramo“ izjavio je Kurti.

Nekoliko dana kasnije, 28. oktobra, Vlada Kosova je odlučila da se odluka o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim tablicama sprovede u tri faze, počev od 1. novembra ove godine. U skladu sa ovim fazama, od 1. novembra svim vlasnicima vozila sa srpskim tablicama na Kosovu biće izrečena opomena sa zahtevom da se obrate Centru za registraciju vozila, dok će od 21. novembra do 21. januara svi vlasnici vozila sa srpskim registarskim tablicama na Kosovu biti novčano kažnjeni sa 150 evra.

Zbog toga je Policija Kosova od 1. do 21. novembra nastavila sa izdavanjem opomena. Od 1. novembra do 20. novembra izdato je ukupno 1.740 opomena. Međutim, primena druge faze nije krenula 21. novembra, pošto je Policija Kosova 20. novembra uveče saopštila da će izricanje novčanih kazni početi, ne 21. novembra kako je prvobitno planirano, već 22. novembra. Za 21. novembar je u Briselu sazvan tripartitni sastanak na kojem se premijer Kosova, Aljbin Kurti našao oči u oči sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Sastanak je završen bez sporazuma.

Treće odlaganje na zahtev SAD-a

Nešto posle ponoći 22. novembra, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Džefri Hovenijer, saopštio je da je zatražio od Vlade Kosova da za 48 sati odloži početak izricanja novčanih kazni građanima koji koriste registarske tablice, nelegalnim za kosovske vlasti.

Ambasador je u svom saopštenju naveo da su Sjedinjene Američke Države zabrinute činjenicom da lideri Kosova i Srbije nisu postigli dogovor 21. novembra.

„Tražili smo od Vlade Kosova da odloži za 48 sati izricanje novčanih kazni kako bismo omogućili EU i Sjedinjenim Državama da rade dalje sa stranama na pronalaženju rešenja“, stoji u saopštenju ambasadora Sjedinjenih Država.

Nekoliko minuta nakon zahteva američkog ambasadora, kosovski premijer Aljbin Kurti je putem objave saopštio da odlaže za 48 sati sprovođenje odluke o izricanju novčanih kazni.

„Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovim zalaganjima. Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja novčanih kazni za nelegalne registarske tablice „KM“ (i druge). Srećan sam što ću u naredna dva dana raditi zajedno sa SAD-om i EU na pronalaženju rešenja“, napisao je Kurti na Tviteru.

U ovih 48 sati, njegov zamenik Besnik Bisljimi, otputovao je u Brisel da se sastane sa glavnim pregovaračem Srbije, Petrom Petkovićem, sa kojim je na kraju postignut dogovor, uz posredovanje EU.

Istorijat sporazuma o slobodi kretanja

Sporazum o slobodi kretanja predstavlja jedan od brojnih sporazuma koje su Kosovo i Srbija potpisali u okviru dijaloga. Koliko je dijalog star kao proces, toliko je star i ovaj sporazum, potpisan 2. jula 2011. godine.

Sporazum o slobodi kretanja predviđao je i rešenje za registarske tablice vozila koja prolaze sa Kosova u Srbiju i obrnuto, uključujući i automobile sa registarskim oznakama PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren), KM (Kosova Mitrovica).

Iako nije priznavala registarske oznake sa natpisom RKS (Republika Kosovo), Srbija je pristala da registarske tablice sa oznakom KS, kao statusno neutralne kada je reč o državnosti Kosova, mogu saobraćati po teritoriji Srbije.

Suprotno potpisanom sporazumu, kako piše Kallxo, od 2011. godine Srbija nastavlja da izdaje registarske tablice sa oznakama PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren), KM (Mitrovica Kosova) koje kosovski organi smatraju nelegalnim.

Tri godine kasnije, dana 14. septembra 2016,Kosovo i Srbija ponovo su pokušali da nađu rešenje za registarske tablice. Prema sporazumu, korisnici „RKS“ registarskih oznaka mogli bi putovati u Srbiju bez „probnih“ registarskih tablica, ali bi grb „Republike Kosovo“ morao biti prekriven belom nalepnicom. Isto bi važilo i za one koji na Kosovo ulaze sa registarskim tablicama „SRB“. Primena sporazuma je odugovlačena.

Septembra 2021. godine, Vlada Kosova odlučila je da uvede reciprocitet za vozila sa srpskim registarskim tablicama koja ulaze na Kosovo, tražeći od njih da stave privremene registarske tablice tokom saobraćanja na teritoriji Kosova.

Odluka kosovske izvršne vlasti naišla je na veliko negodovanje Srba iz severnih opština. Nepune dve nedelje su blokirali barikadama dva prelaza, Jarinje i Brnjak, do postizanja dogovora o nalepnicama, koji je kao takav i dalje u primeni.