fbpx

Otvorena izložba slika Maje Todić: Prvi susret sa umetnošću su freske Gračanice

Изложба слика Маје Тодић; Фото: А. Марковић

Sedma po redu samostalna izložba slika pod nazivom „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice otvorena je u Galeriji Doma kulture. „Umetniku koji rođen pored velike svetinje kao što je Gračanica, prvi susret sa umetnošću jesu freske“, poručila je na otvaranju izložbe autorka.

Dvadeset slika nastalih u tehnici akrila i ulja na platnu Maja je stvarala od 2014. godine. Njenu sedmu  izložbu slika otvorio je književnik iz Gračanice Ratko Popović.

„Mislim da je prosto prirodno da kao slikarka koja je rođena u Gračanici da budem inspirisana Gračanicom, koja jeste i vesnik identiteta našeg, ali i koren koji se i dalje prenosi na ostale prostore“, rekla je Todić, dodavši da se vodila mislima našeg poznatog pisca Ive Andrića koji je govorio „Celinu srpske freske slutim“.

„Mi koji smo ostali ovde da živimo kroz ovo stvaralaštvo vaskrsavamo i jedino tu možemo da se branimo, izgradimo i sačuvamo naš nacionalni i duhovni identitet“, navela je autorka.

Izložba slika Maje Todić; Foto: A. Marković

Književnik Žarko Milenković pojasnio je zašto je Maja ovu izložbu nazvala „Identiteti“.

„Identitet razmatran u jednini ukida svaku dalju diskusiju o bilo čemu. Pojedinac se svede na tu jednu kategoriju i van nje ne može postojati. Međutim, razmišljati u množini o identitetima znači misliti o pojedincu kao slobodnom biću koje pripada sebi i kolektivu. Identiteti su kod ove slikarke više kulturološki i umetnički iako su svi oni bitno povezani sa nacionalnim, ali bez ideoloških, savremeni je doživljaj ovog termina. Ako identitet u najkraćem definišemo kao nešto što nas određuje onda je fakat da svi mi imamo više identiteta“, objasnio je Milenković.

Majina učiteljica iz Osnovne škole Gradimirka Mladenović sa ponosom je posmatrala današnju izložbu svoje nekadašnje učenice.

Izložba slika Maje Todić; Foto: A. Marković

„S obzirom na ono što znam, još od prvog razreda kako je ona to radila s ljubavlju, nisam ništa manje očekivala“, istakla je učiteljica, dodavši da je Maja Todić tokom školovanja bila odličan učenik, kojoj su jako dobro išle prirodne nauke, te da su dar i ljubav prema slikarstvu bili mnogo veći.

Posetiocima se izložba slika dopala. Neki imaju i omiljenu sliku, a neki i više njih.

„To bi bila Gračanica, Simonida, Dodir, ne mogu da se odlučim. Ovo je jedan od retkih trenutaka kada mislim da bi moje pesme mogle da dobiju formu, oblik i boju, to bi bilo to“, naglasila je Gordana Jovanović.

„Izložba je zaista fantastična. Naša Maja danas nam je ulepšala ovaj sumorni, tmuran dan, vreme i prostor u Gračanici. Slike su prava radost, kako za poznavaoce umetnosti, tako i za laike“, dodala je profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić.

Izložba slika Maje Todić; Foto: A. Marković

Maja Todić rođena je 1989. godine u Prištini. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, odsek Slikarstvo, u klasi profesora Zorana Furunovića.

Dela joj se nalaze u Galerijama: Savremene likovne umetnosti u Nišu, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Galerija MMC Kulturni centar Novi Pazar, Doma kulture Čačak, Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor, Doma kulture „Gračanica”.

Izložbi Maje Todić prisustvovala je i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Privremeni organ grada Priština i opština Gračanica.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: