fbpx

Sastanak porodica kidnapovanih i nestalih sa članovima Komisije Srbije bez prištinske strane

Са данашњег састанка Фото: М. Максимовић

1.617. osoba na Kosovu i Metohiji, i 23 godine nakon oružanog sukoba, se još uvek vodi kao nestalo, a porodice i dalje čekaju pravdu. Političari u Prištini i međunarodna zajednica nemaju sluha za zastoj koji je napravljen u pronalasku otetih, pa se tako sastanku koji je danas održan u Gračanici nisu odazvali predstavnici prištinske Vladine komisije za nestala lica i ambasade Velike Britanije.

Godine prolaze, ali ne i nada da će pronaći svoje najmilije. Krivci su većini poznati, ali i dalje nisu privedeni pravdi.

“Brat moj je nestao 1998. godine u avgustu mesecu, jesu bili oni povremeni sukobi, ali nije bilo zvaničnog sukoba i jedini krivci koje mogu da okrivim to je Međunarodni Crveni krst, jer on je bio sa sedištem u Prištini zajedno sa Misijom Oebsa, koja je isto bila sa sedištem u Prištini, koji su jedini bili na terenu i koji su mogli u to vreme da dođu do neke istine“, kazao je Saša Perenić koji više od dve decenije traga za svojim bratom, Rankom Perenićem, novinarom Radio Prištine.

“Kući se to desilo 1999. godine. Mi smo izašli iz kuće, on je ostao i iz kuće su ga oteli. Znamo i ko ga je oteo, ime i prezime, i sve, ali ništa se ne preduzima“, priča Miroslava Đorđević iz Nerodimlja koja traga za svekrom.

Sa dananjeg sastanka
Foto: M. Maksimović

Detalje pretrage za nestalima podelili su i članovi Komisije Vlade Srbije istakavši da je prioritet ispitivanje mrtvačnice u Prištini gde se nalaze oko 450 posmrtnih ostataka.

„Ono što želim da znate da je Republika Srbija posvećena ovom problemu, i za Republiku Srbiji kroz Komisiju za nestala lica ovo predstavlja humanitarni problem. Ono što je činjenica je da ne možemo graditi novo društvo, budućnost, ne možemo ostaviti u nasleđe našim pokolenjima dobro, ako nismo raskrsili sa prošlošću“, rekla je specijalista sudske medicine pri Komisija za nestala lica Vlade RS Suzana Matejić.

„Nama se obratio član porodice čiji su devet članova nestali. koji je dobio pouzdanu informaciju gde su oni zakopani. Mi već dve godine pokušavamo sa Prištinom da odemo na lokaciju, da povedemo čoveka, dve godine to ne uspevamo“, tvrdi Vesna Bošković iz Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica poručuju da borba traje i da nema predaje.

„Mi porodice kidnapovanih i nestalih koji živimo na ovim prostorima sem našeg velikog problema, da imamo kidnapovanog člana porodice i da posle 23 godine nismo saznali ništa je veliki problem, jer smo diskriminisani sa svih strana, jer nemamo provao na slobodnu šetnju, govor, u velikom smo mraku, tunelu, da li postoji svetlo na kraju telu, da li će se pronaći rešenje, ne znamo, ostaje da vidimo“, rekla je Kkoordinatorka Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica Silvana Marinković.

Sastanku su prisustvovali predstavnici američke abasade i Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: