fbpx

„Ona koja raspušta vojske“ večeras premijerno u Gračanici

Ансамбл НПП-а на конференцији за медије Фото: Грачаница онлајн

Publika u Gračanici imaće večeras u 20.00 časova priliku da uživa u premijeri dramske predstave „Ona koja raspušta vojske“ urađenoj po Aristofanovoj komediji „Lisistrata“, a u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića. „Pre 2.433 godine Aristofan je smislio taj utopistički koncept kako da zaustavi ratove na zemlji. Mi smo to pokušali i nadam se uspešno izveli, pokušali da to rekreiramo i da se preispitamo oko razloga i posledica tog poduhvata“, kazao je reditelj.

Reditelj Boban Skerlić je sa ansamblom Narodnog pozorišta Priština već imao saradnju na predstavama „Razvojni put Bore Šnajdera“ i „Treći rajh“, a direktor NPP-a Predrag Radonjić siguran je da će „Ona koja raspušta vojske“ biti predstava koja će biti podjednako umetnički snažna i uspešna i koja će obeležiti deo života prištinskog pozorišta.

Nakon dvomesečne uzbudljive avanture, predstava „Ona koja raspušta vojske“ biće premijerno odigrana ma matičnoj sceni NPP-a u Gračanici, a trenutak u kome se svet nalazi učinio je da komad dobije na aktuelnosti, tvrdi reditelj Boban Skerlić.

„Svet je sada u neizvesnosti nuklearne kataklizme, velikog sukoba a praktično 10, 12 do 15 hiljada godina planeta nije imala jedan jedini dan mira. Pre 2.433 godine Aristofan je smislio taj utopistički koncept kako da zaustavi ratove na zemlji. Mi smo to pokušali i nadam se uspešno izveli, pokušali da to rekreiramo i da se preispitamo oko razloga i posledica tog poduhvata“, kazao je Skerlić.

Umetnički direktor NPP-a Nenad Todorović tvrdi da je Lisistrata jedno od prvih temeljnih umeničkih dela koja je napravila čitavu jednu vrstu umetnosti.

„Od Aristofana, pa preko Gernike, do savremenih pisaca koji se bave umetnošću protiv nasilja i rata, sigurno je ovo jedan od naših špiceva u poslednjih desetak godina koji se bave aktivno problemom u kome živimo i posledicama problema koje smo imali i imamo i dan danas. Na ovoj teritoriji se događaju izuzetno lepe šanse za gol koji se zove rat“, kazao je Todorović.

Tamara Tomanović igra glavnu ulogu, lik Lisistrate.

„Hvala Bobanu Skerliću, mislim da je u nekim trenucima on više verovao u mene nego ja u samu sebe. Imala sam momente kada sam bila u panici i strahu da neću ispuniti zadatak. Mislim da jesam to uradila i jedva čekam večeras da svi kao ekipa pokažemo kakav smo ansambl“, rekla je Tomanovićeva.

„Kada Boban Skerlić radi sa našim ansamblom mi zemlju ne dodirujemo“, tvrdi glumac Branko Babović.

„Ne znam da li nas obožava ali u ovoj predstavi mi ne dodirujemo pod. U procesu rada suočavamo se sa brojnim problelima, ali sa Bobanom radi se bez stresa u dogovoru, obožava glumca, želi da usvoji savet glumca. Hvala ti na ovoj saradnji“, kazao je Babović.

I Milan Vasić se slaže da je u pitanju nešto veliko.

„Napravili smo nešto veliko, dobru predstavu. Kao što je prethodna predstava bila ’SumLjivo lice’ tako i ova. Mislim da radimo sve bolje i bolje i sve kvalitetnije predstave. Goran Stojčetović je mnogo promogao oko scenografije, reditelju i nama glumcima pomogao je da se uzdignemo, hvala i Marti Bjelici koja je pomogla da ova predstava dobije nešto drugačije“, rekao je Vasić.

Prihod od prodaje karata biće uplaćen za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

Nakon Gračanice, predstavu će moći da pogleda i publika u Zibinom Potoku i Zvečanu, 1. i 2. decembra.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: