fbpx

“Ona koja raspušta vojske”: Predstava koja govori o jačini žene

Детаљ са представе Фото: М. Максимовић

Još jedna više nego uspešna premijera Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici. Predstava “Ona koja raspušta vojske” urađena po Aristofanovoj komediji „Lisistrata“ koja je prvi put izvedena 411. godine pre nove ere, a u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića, pokazala je ulogu žena u ratu i pokušaju da ga zaustave. Prihod od prodaje karata, a prikupljeno je 62,.000 dinara, biće uplaćen za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

Komad u kome se žene Helade ujedinjuju da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate polni odnos, kako bi sačuvale mir, napisan je pre više od 2.400 godina. Međutim, tragedija je da je ova komedija, aktuelna i danas.

Dugim ovacijama nakon predstave gračanička publika je još jednom pokazala da zna da prepozna kvalitet.

“Divna poruka i divna izrečena snaga svih žena sveta. Ovo je pravi trenutak za ovakvu predstavu. Ježila sam se, oduševljena sam. Nisu mi smetale ni malo ekspliticnije scene, to se sve tako lepo uklopilo, da sam zaista oduševljena”, rekla je jedna gledateljka.

“Uspešan projekat, naši glumci, naša publika, pod utiskom sam još uvek”, kazao je Zvonimir Stašević.

“Predstava je bila izvanredna. Kao i svaka predstava i ova nosi neku poruku. Tema koja je večeras bila je upečatljiva i ono što je na mene ostavilo najveći utisak je da pravda uvek pobedi”, rekao je Srđan Kostić.

Detalj sa predstave
Foto: M. Maksimović

Reditelj Boban Skerlić istakao je da je jako srećan što je publika reagovala onako kako se nadao.

„Da je prepoznala i ono smešno u komadu a, čini mi se, i ono što je politička poruka, jer pozorište bez politike ne ume. Ono ako nije u nekom dijalogu sa svetom oko sebe, sa savremenošću onda ne služi ničemu”, kazao je Skerlić.

A bitna je i pouka žene.

“Žene bi mogle da nauče pre svega da imaju i pravo i obavezu da se izbore za svoja prava i da to što je civilizacijska tekovina 12 ili 14.000 godina od kada je nastala, kada smo prestali da budemo divljaci u plemenima, da to nije prirodni tok stvari, da je to konvencija koja ustanovljena i da je vreme da se sruši, da prosto ti neki rodni stereotipi moraju da se vrate istoriji gde im je i mesto“.

Poruka je, tvrdi glumica Tamara Tomanović koja u predstavi tumači lik Lisistrate, da je svetu potrebna ljubav i sloga.

“Bila sam fokusirana na zadatak da na obziljan način predstavim Lisistratu koja je jedna obična žena koja više ne želi da živi u svetu mržnje, ratova, već da je svetu potrebna ljubav i sloga. Jer kada živimo u ljubavi i slozi mi smo jači možemo sve. Mi žene moramo da shvatimo da možemo sve kada se držimo zajedno”, kazala je Tomanovićeva, dodajući:

„Mislim da u današnjici, kada se svašta dešava, od ratova, do različitih situacija, nasilja nad ženama, da je ovo jedan komad koji govori o svemu tome, govori o tome koliko je jedna žena jaka, ali koliko je i nežna, koliko treba da bude voljena“.

Detalj sa predstave
Foto: M. Maksimović

Glumac Branko Babović mišljenja je da je publika bila malo šokirana.

„Mi tek sad vidimo početke feminizma. Ovo je pisano 411 godine pre Hrista. Naravno Skerla je obrađivao tekst ali to je suština Astrofanova. Dakle, pre 2400 godina je počeo feminizam, međutim, ta antika koja se i danas izvodi ima tu jasnu i snažnu poruku”, rekao je Babović.

Predstavu je odgledao i prištinski reditelj Jeton Neziraj.

„Ne znam koliko je reditelj menjao tekst, ali nije bitno, poruka je jasna i bitna, posebno u ovo vreme. Tako da mi je baš drago da sam odlučio da dođem. Ova tema je nažalost uvek aktuelena. Bitka između rata i mira je uvek aktuelna, ali dobija težinu u ovoj našoj sredini još više“, kazao je Neziraj.

Već 1. decembra predstavu će moći da pogleda i publika u Zibinom Potoku, a zatim 2. decembra u Zvečanu.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: