fbpx

Srpska lista: Imenovanje Rašića za ministra protivustavno, podnećemo žalbu

Српска листа предала листу кандидата, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Srpska lista je saopštila da je imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi premijer Kosova Aljbin Kurti prekršio „član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika“, što kako navode, Aljbin Kurti nije učinio. „Poslanici Srpske liste će podneti žalbu Ustavnom sudu“, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je danas da je predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rešića imenovao za ministra za zajednice i povratak.

„Protivustavnom odlukom da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi u Prištini, bez saglasnosti srpskih poslanika najbolji je primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog, i antisrpskog delovanja Aljbina Kurtija“, saopštila je Srpska lista, naglašavajući da je nakon kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, „Aljbin Kurti još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda“.

„Konkretno ovim imenovanjem Aljbin Kurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika“, navode iz Srpske liste.

Najavljuju da će poslanici Srpske liste podneti žalbu Ustavnom sudu, koji će, kako navode, bez ikakvog odugovlačenja „morati da potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda“.

„Ovo protivustavno imenovanje Nenada Rašića je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, navode iz Srpske liste, uz napomenu da se ovim pokazalo „koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini, i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Kurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda“.

Milena Maksimović