fbpx

PDK, Samoopredeljenje i PKS prijavili kandidate za izbore u SO Leposavić i Zvečan

Централна изборна комисија, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Rok prijavljivanja za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za vanredne izbore za Skupštine opštine Zvečan i Leposavić istekao je u petak. Izbori za Skupštine ove dve opštine zakazani su za 25. decembar, a na njima učestvovaće tri političke partije, potvrđeno je danas iz Centralne izborne komisije (CIK).

Kako su precizirali u periodu od 26. novembra, kada je počeo rok za prijavljivanje, pa sve do 2. decembra, CIK je primio ukupno: dve prijave za overu za učešće na izborima za opštinu Zvečan i tri za opštinu Leposavić.

Demokratska partija Kosova (PDK) za ove izbore se prijavila sa 16 kandidata u opštini Zvečan i četiri kandidata u Leposaviću.

Pokret Samoopredeljenje prijavilo je svoja 10 kandidata za Zvečan i dva za opštinu Leposavić.

Partija kosovskih Srba za overu je prijavila svoja 20 kandidata, ali samo za opštinu Leposavić.

CIK će proces overe njihovih prijava, prema zakonskom roku, završiti do sutra.

Vanredni izbori Skupština opština Zvečan i Leposavić zakazani su za 25. novembar, nakon što je kosovska vlada prethodno 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština ove dve opštine.

Kao razlog raspuštanja naveli su njihove nefunkcionalnosti i nemogućnosti vršenja zakonskih ovlašćenja, a nakon što su ih nedavno napustili politički predstavnici Srba sa Severa.

Iz kosovske vlade, međutim, do sada nije saopšteno da li su, kada i da li će raspustiti skupštinu opštinu Zubin Potok, a kada je u pitanju Severna Mitrovica CIK je prošle nedelje objavio imena odbornika koji će zameniti one koji su podneli ostavke.

Takođe, za 18. decembar zakazani su i vanredni lokalni izbori za gradonačelnike i to za opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, a CIK je 28. novembra overila prijave kandidata za učešće na njima.

Samo dve stranke imaju kanditate za gradonačelnike sve četiri opštine na Severu, a to su PDK i Samoopredeljenje. Među overenim kandidatima našla su se samo tri iz srpske zajednice, ali ne i oni iz Srpske liste.

Na izborima za gradonačelnika opštine Leposavić učestvovaće Aleksandar Jablanović, predsednik Partije Kosovskih Srba, za gradonačelnika Zvečana kandidovana je Slađana Pantović kao nezavisna.

Ispred GI Srpski Opstanak, na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice kandidaturu je podneo Aleksandar Arsenijević, koji je tada za naš portal kazao da je ona „uslovljena“ povratkom Srba u institucije i početkom razgovora o formiranju ZSO.

Arsenijević je u petak svoju kandidaturu povukao, a nakon što je, kako je kazao istekao i rok za povratak Srba u institucije.

„Ustanovili smo da ne postoji mogućnost realnih održanja izbora i zato poručujemo da će naša odluka dodatno uticati na odluku o ponavljanju izbornog procesa za neka stabilnija vremena“, kazao je Arsenijević za Danas.

Da je Arsenijević povukao kandidaturu danas je, kako prenosi Koha, potvrdio i portparol Centralne izborne komisije (CIK), Valjmir Eljezi.

Naglasio je da je obaveštenje o povlačenju kandidature, Arsenijević predao 2. decembra – u zakonskom roku koji je odredio CIK.

„Mogu da potvrdim da smo 2. decembra 2022. godine, u zakonskom roku koji je CIK odredio za povlačenje političkih subjekata, dobili obaveštenje o povlačenju kandidata Građanske inicijative ‘Srpski Opstanak’ Aleksandra Arsenijevića za gradonačelnika Severne Mitrovice. U pisanom obrazloženju koje smo prihvatili on je svojom voljom povukao svoju kandidaturu“, kazao je on.

Ispred Mitrovačke građanske inicijative na ovim izborima učestvovaće i Betim Osmani.

CIK je prošle nedelje počeo pripreme i za ove vanredne izbore, te odredio rokove za izborne aktivnosti.

Na sednici održanoj u nedelju, CIK je usvojio i budžet za ove izbore u iznosu od 64,177 evra.

Srpska lista, sa druge strane, kako je sama saopštila, neće učestvovati na izborima za gradonačelnike, ali i 95% građana, za koje su naveli da podržavaju ovu stranku.

Izlazak Srba iz institucija na Severu, a samim tim i nove izbore, izazvala je nova kriza oko tablica, odnosno odluka kosovske vlade da fazno sprovodi svoju odluku o (pre)registraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Ova odluka vlade u Prištini, nakon nekoliko odlaganja i više od 15 sati razgovora na dva sastanka prethodne nedelje u Briselu, konačno je novim dogovorom suspendovana prošle srede.

Ono na šta se Beograd istim dogovorom obavezao je – neizdavanje novih tablica za gradove na Kosovu, ali će se postojećim vozilima sa KM tablicama produžavati registracija. Srpska lista postavila je dva uslova za povratak u institucije – da Priština povuče odluku o (pre)registraciji tablica na RKS i da se formira Zajednica srpskih opština.

Kako je to nedavno protumačio srpski predsednik, prvi uslov je ispunjen, a sada ostaje da se ispuni i drugi.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: