fbpx

Preduzete mere za zaštitu novog pravoslavnog groblja od skrnavljenja

Фото: Наша Грачаница

Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, navodi se na sajtu Naša Gračanica.

Novo pravoslavno groblje nakon toga je obišla i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, zajedno sa direktoricom inspekcije Jelenom Stojanović, direktorom javnih službi Vladicom Trajković i direktoricom urbanizma Aleksandrom Đekić.

Direktorica opštinskog odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je nakon obilaska terena po prijavi građana da će inspekcija preduzeti zakonom propisane mere kako bi sankcionisala i kaznila izvršioca.

„Ovo je sramno, imala sam neprijatan uznemirujući razgovor u prisustvu policije koja će otvoriti slučaj. Opštinsko odeljenje inspekcije postupa prema zakonu i važećim pravilnicima, a izvršilac je dobio rok od 24 sata da dostavi neophodnu dokumentaciju“, kazala je Stojanović.

Šubarić je istakla da ovo nije prvi puta da isti čovek ugrožava opštinsku imovinu i potvrdila da je inspekcija preduzela potrebne mere.

„Nakon saznanja o skrnavljenju pravoslavnog groblja na Padalištu, kao i imovine kojom preko puta upravlja Agencija za privatizaciju, od strane Albanca koji svoju stoku pušta na ispašu, izašli smo na teren da vidimo činjenično stanje. Opštinska inspekcija je izašla na teren i preduzela neophodne mere“, kazala je Šubarić.

Direktor javnih službi Vladica Trajković rekao je da se opštinska imovina puštanjem stoke uništava neko vreme.

„Na Padalištu smo zasadili ukrasni bagrem i crni bor kako bi sprečili stvaranje divljih deponija u blizini groblja, međutim, stoka koja se tu pušta na ispašu je sve uništila. Imamo problem sa lokalnim farmerom i nadam se da ćemo sa inspekcijom, rukovodstvom opštine i Agencijom za privatizaciju naći način da to rešimo“, kazao je Trajković.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić kazala je da će lokalna samouprava u narednoj godini izdvojiti 164.000 evra kako bi se uredila groblja u Gračanici i Lapljem Selu.

„Što se tiče novog groblja u Gračanici planiramo izgradnju kapele i pomoćnih objekata, kao i uređenje prilaza“, kazala je ona.

„Odeljenje javnih službi i komunalno preduzeće „Ekologija“ će u najkraćem roku rekonstruisati deo ograde koji nedostaje, a koja je u proteklom periodu otuđena od strane nepoznatih počinioca. Na taj načina zaštitićemo grobove preminulih sugrađana i opštinsku imovinu, dodala je predsednica Šubarić.

Izvor: Naša Gračanica
%d bloggers like this: