fbpx

Preduzete mere za zaštitu novog pravoslavnog groblja od skrnavljenja

Фото: Наша Грачаница

Након пријаве грађана да се ново православно гробље у Грачаници скрнави пуштањем стоке на испашу од стране локалног Албанца, инспектори општинског одељења изашли су на терен, где су се уверили у истинитост пријаве и предузели законом предвиђене процедуре против извршиоца, наводи се на сајту Наша Грачаница.

Ново православно гробље након тога је обишла и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић, заједно са директорицом инспекције Јеленом Стојановић, директором јавних служби Владицом Трајковић и директорицом урбанизма Александром Ђекић.

Директорица општинског одељења инспекције Јелена Стојановић казала је након обиласка терена по пријави грађана да ће инспекција предузети законом прописане мере како би санкционисала и казнила извршиоца.

„Ово је срамно, имала сам непријатан узнемирујући разговор у присуству полиције која ће отворити случај. Општинско одељење инспекције поступа према закону и важећим правилницима, а извршилац је добио рок од 24 сата да достави неопходну документацију“, казала је Стојановић.

Шубарић је истакла да ово није први пута да исти човек угрожава општинску имовину и потврдила да је инспекција предузела потребне мере.

„Након сазнања о скрнављењу православног гробља на Падалишту, као и имовине којом преко пута управља Агенција за приватизацију, од стране Албанца који своју стоку пушта на испашу, изашли смо на терен да видимо чињенично стање. Општинска инспекција је изашла на терен и предузела неопходне мере“, казала је Шубарић.

Директор јавних служби Владица Трајковић рекао је да се општинска имовина пуштањем стоке уништава неко време.

„На Падалишту смо засадили украсни багрем и црни бор како би спречили стварање дивљих депонија у близини гробља, међутим, стока која се ту пушта на испашу је све уништила. Имамо проблем са локалним фармером и надам се да ћемо са инспекцијом, руководством општине и Агенцијом за приватизацију наћи начин да то решимо“, казао је Трајковић.

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић казала је да ће локална самоуправа у наредној години издвојити 164.000 евра како би се уредила гробља у Грачаници и Лапљем Селу.

„Што се тиче новог гробља у Грачаници планирамо изградњу капеле и помоћних објеката, као и уређење прилаза“, казала је она.

„Одељење јавних служби и комунално предузеће „Екологија“ ће у најкраћем року реконструисати део ограде који недостаје, а која је у протеклом периоду отуђена од стране непознатих починиоца. На тај начина заштитићемо гробове преминулих суграђана и општинску имовину, додала је председница Шубарић.

Извор: Наша Грачаница
%d bloggers like this: