Svetski dan slobode medija obeležen u Nišu: Godinu za nama obeležio dvosturko veći broj napada na novinare

Светски дан слободе медија; Фото: М. Максимовић

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija. Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević je povodom današnjeg obelažavanja slobode medija u Nišu pod sloganom „Pet minuta gromoglasne tišine“, izjavio da današnji dan novinari dočekuju sa profesijom koja je ugrožena.

Obeležavanje Svetskog dana slobode medija u Nišu započelo je minutom ćutanja posvećeno deci koja su danas stradala u Beogradu, kada je učenik sedmog razreda, pucao na nastavnike i učenike.

„Ovom akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“ posvećene deci koja su stradala danas u u Beogradu, želi da pokaže da postoji entitet koji svedoči dijalog i slobodu i da postoji novinarski profesionalni entitet koji će braniti osnovne vrednosti slobode govora i čovečanstva”, rekao je Rakočević.

Dodao je da je dijalog kao suština našeg odnosa sa stvarnošću i prema drugima.

„Dijalog kao suština da se moramo razumeti, da moramo razumeti onog ko drugačije misli od nas, da moramo znati da je sloboda drugog jednako važna kao naša sloboda i da samo u tim okvirima moramo graditi jedan drugačiji, normalniji, snošljiviji i trpeljiviji odnos prema drugima”, naglasio je predsednik UNS-a.

Svetski dan slobode medija; Foto: M. Maksimović

Manifestacija u Nišu održana je u znak podrške slobodi medija, ali i kao protest zbog napada na novinare i medijske radnike koji se sve češće dešavaju u Srbiji. Predsednik UNS-a upozorio je da su novinari sve češće meta pritisaka, pretnji, nasilja i cenzure.

Rakočević je takođe u svojoj izjavio podsetio  na novinare koji su radeći svoj posao stradali.

“Ne možemo da pređemo preko slučaja Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović, 17 ubijenih, otetih i nestalih kolega Srba, Albanaca i stranaca na Kosovu i Metohiji. I dok god ne budemo znali u kom pravcu se kreće rasvetljavanje njihovih sudbina, nad nama će stajati ta teška senka da svako može uraditi sa ovom profesijom, sa slobodom i dijalogom, ono što hoće“, zaključio je Rakočević.

Pored predsednika UNS-a, bili su prisutni i studenti novinarstva, kao i njihov profesor Neven Obradović kojem se Rakočević beskrajno zahvalio na mogućnosti da u „licima ovih mladih ljudi i očima prepoznamo nadu slobode“ i pozvao je studenta treće godine Nenada Stankovića da pročita progas Udruženja novinara Srbije.

Proglas UNS-a povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija

Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiće po gotovo dvostruko većem broju pretnji, pritisaka i napada u odnosu na period između 3. maja 2021. i 3. maja 2022. godine, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi u ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića kojom je bivši predsednik opštine Grocka osuđen na pet godina zatvora.

U godini iza nas UNS je evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada, što je gotovo dvostruko više nego u 2021. godini, kada su u UNS-ovoj bazi zabeležena 74 slučaja.

Najučestaliji pokušaj gušenja slobode medija bile su pretnje koje su novinari dobijali preko društvenih mreža. Preko interneta je zabeležena i najozbiljnija pretnja „salvom metaka“ koja je upućena čitavoj redakciji dnevnog lista „Danas“.

Zbog pretnji preko društvenih mreža novinar Marko Vidojković je napustio zemlju, a svetsko udruženje pisaca PEN internešnel omogućilo je da on i njegova porodica budu preseljeni na bezbednu lokaciju.

Novinari su pretnje dobijali i preko telefona, a u godini iza nas prvi put je preteći poziv „nestao“ iz evidencije. U pitanju je poziv u kome je nepoznata osoba pretila uredniku „Drvotehnike“  Dragojlu Blagojeviću za koji je Treće osnovno javno tužilaštvo tvrdilo da ga nije bilo, da bi nakon intervencije medijske zajednice Više javno tužilaštvo potvrdilo da je taj poziv ipak postojao.

Represija nad novinarima uzela je maha u lokalnim sredinama, a to je najbolje pokazao slučaj pretnji redakciji OK radija iz Vranja i vlasnici ove medijske kuće Oliveri Vladković, zbog kojih je biznismen Dejan Nikolić Kantar prvostepeno osuđen na 14 meseci zatvora.

Svetski dan slobode medija; Foto: M. Maksimović

Osim pretnji, u UNS-ovoj bazi evidentirani su i brojni pritisci na novinare koji su uglavnom dolazili od predstavnika političkih partija, a u najvećoj meri od članova vladajuće stranke.

Ako se na sve to doda nedovoljno efikasno reagovanje nadležnih organa na ugrožavanje bezbednosti novinara i loš ekonomski položaj medijskih radnika, jasno je zašto i ovog 3. maja moramo reći da je teško biti novinar u Srbiji.

U načelu dobra ideja projektnog sufinansiranja u lokalnim samoupravama i ovog Svetskog dana slobode medija ostaje obesmišljena. Umesto da bude vid značajne finansijske podrške u radu medija, sufinansiranje medijskih projekata u opštinama i gradovima postalo je sredstvo nedvosmislenog političkog uticaja na novinare.

Medijima koji su u lošoj finansijskoj situaciji štetu su nanosile i SLAP tužbe, kojima su moćnici od malih medija tražili nerealne odštete.

Ovaj Svetski dan slobode medija obeležavamo iščekujući pravosnažnu presudu za ubistvo vlasnika i urednika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavka Ćuruvije. Petočlano veće Apelacionog suda dalo je završne reči, a od ishoda suđenja koje traje gotovo devet godina zavisi da li će biti prekinut lanac nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji.

U borbi protiv nekažnjivosti zločina nad novimarima obeshrabrujuća je i činjenica da još uvek nije podignuta optužnica protiv ubica dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je 3. juna, na predlog UNS-a, usvojila Rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi bili  kažnjeni nalogodavci i ubice jagodinskog novinara. Tužilaštvo još uvek nije odlučilo hoće li preuzeti nadležnost u istrazi ubistva Milana Pantića.

Još jedan 3. maj prolazi bez novih informacija o okolnostima smrti novinarke „Duge“ Dade Vujasinović iako su prošle gotovo tri decenije od njenog stradanja.

Svetski dan slobode medija; Foto: M. Maksimović

Ipak, u godini između dva Svetska dana slobode medija doneta je i zadovoljavajuća prvostepena presuda zbog ugrožavanja bezbednosti novinara. U ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković prvostepeno su osuđeni na ukupno 17 godina zatvora.

Ovog trećeg maja moramo se osvrnuti i na onemogućavanje novinarskog rada koje je još jedan vid gušenja slobode medija. Dok je Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, srpskim novinarima je u godini iza nas zabranjivan ulazak na KiM. Zato se nameće pitanje – Da li je to nagrada za vraćanje srpskih novinara sa granice?

Organizatori konferencija za novinare i sastanaka zvaničnika su više puta građanima na KiM uskraćivali prevod na srpski jezik.

Iako je Evropska federacija novinara, na predlog UNS-a, usvojila dve Rezolucije o ubijenim i kidnapovanim novinarima na Kosovu od 1998. do 2005. godine u kojima se traži formiranje Međunarodne ekspertske komisije koja bi se bavila rasvetljavanjem ovih ubistava i nestanaka, i dalje se ne nazire njeno osnivanje.

 UNS zato traži:

-Da nadležni organi efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i da o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju medije i javnost;

-Da se izmeni Krivični zakonik tako da više oblika napada na novinare bude obuhvaćeno krivičnom odgovornošću;

-Da Tužilaštvo za organizovani kriminal, u skladu sa Rezolucijom koju je na predlog UNS-a donela Međunarodna federacija, preuzme slučaj Milana Pantića;

-Da što pre bude podignuta optužnica za ubistvo novinara Milana Pantića i budu rasvetljene okolnosti  smrti novinarke Dade Vujasinović;

-Da se kazne nalogodavci i izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije;

-Da se zakonima propiše bolja zaštita od SLAP tužbi;

-Da se obezbedi efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka nosilaca javnih funkcija, vlasnika medija i drugih moćnika;

-Da se javni novac pravedno raspodeljuje kako bi se očuvao medijski pluralizam i omogućilo kvalitetno informisanje građana;

-Da kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine;  UNS traži da u ovoj komisiji budu i predstavnici novinarskih udruženja.

Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode medija doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Dimitrije Mirković