Gradonačelnik Štrpca izbacio novinara Ugrinovića iz kancelarije; UNS i DNKiM traže izvinjenje

Братислав Николић

Povodom postupka gradonačelnika Štrpca, Bratislava Nikolića, koji je izbacio iz kancelarije novinara Zlatka Ugrinovića, Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM), najoštrije protestuje i traži izvinjenje.

UNS i DNKiM protestuju zbog osionog postupka predsednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, koji je juče izbacio novinara TV Most, Zlatka Ugrinovića iz kancelarije opštine, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Kako je UNS-u rekao Ugrinović, juče je, po novinarskom zadatku, a u okviru serijala emisije „Otvoreno O“, otišao u opštinu kako bi sa zamenikom privremenog organa Živčetom Šarkočevićem, dogovorio učešće Šarkočevića u emisiji.

„U jednom trenutku, u toku našeg razgovora, u kancelariju je ušao Bratislav Nikolić i ugledavši me kako razgovaram sa Šarkočevićem, vidno uzrujan, ljutitim glasom povikao: “Šta ti radiš ovde, gubi se iz kancelarije!” Poznajući Nikolića od ranije kao konfliktnu i nasilnu osobu, istog trenutka sam izašao iz opštinske kancelarije, kako sebe ne bih doveo u još gori položaj da budem i fizički napadnut. Juče sam bio na sedativima i danas ću otići kod lekara. Za 28 godina koliko radim u medijima, ovo mi se nije desilo“, rekao je Ugrinović UNS-u.

On je dodao da je o incidentu obavestio i svoju redakciju, ali da reakcije nije bilo.

„Ni sam ne znam zašto niko nije reagovao iz moje redakcije. Nisu ni informaciju o tome objavili“, rekao je Ugrinović.

Kako UNS saznaje u opštini Štrpce, predsednik opštine se nalazi na Sajmu turizma i nije dostupan za komentar, kao i direktorka TV Most, koja je UNS-u rekla kratko da je u gužva na Sajmu turizma i da ne može sada da razgovara o tome zašto redakcija TV Most nije obavestila javnost o ovom incidentu.

UNS i DNKiM smatraju da se radi o nasilnom postupku koji ne priliči javnom funkcioneru i da se ovakav odnos prema profesionalnim novinarima ne može tolerisati, zaključuje se u saopštenju uz poziv Bratislavu Nikoliću da uputi javno izvinjenje novinaru Ugrinoviću.

 

Anđelka Ćup