fbpx

Bota sot: Spisak pripadnika tajne službe „Šik“

Фото ГрачаницаОнлајн: Приштина

Фото ГрачаницаОнлајн: Приштина

Prištinski list „Bota sot“ objavio je spisak pripadnika tajne službe zvane „Šik“, koju je nakon rata na Kosovu kontrolisala vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK), prenosi RTS, a koji će, očekuje se, poslužiti kao konkretan dokaz Specijalnom sudu za procesuiranje članova OVK koji su počinili ratne zločine tokom i posle rata na Kosovu.

Spisak sa dosijeima i detaljnim informacijama o pripadnicima „Šika“ sačinio je Kfor, prenosi „Bota sot“ i dodaje da je reč o podacima koji su već publikovani u maju 2014. godine.

Podaci sa ove liste treba da posluže za razjašnjavanje ubistava, nasilja i zločina tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Za ratne zločine počinjene među Albancima, po pisanju prištinskog lista, očekuje se svedočenje brojnih svedoka. Bivši pripadnik „Šika“ Nazim Blaca, priznao da je DPK organizovala tim za likvidacije političih protivnika stranke koju je od formiranja vodio sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači. Po izboru za predsednika, mesto čelnika stranke ustupio je Kadriju Veseliju, predsedniku skupštine Kosova i vođi, kako se navodi, ilegalne organizacije „Šik“.

Na spisku je nešto više od 150 osoba iz svih delova Kosova. Među njima su Kadri Veselji, zvani „Ljulji“, označen kao direktor „Šika“, zatim Rahman Rama, bivši komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, Fatmir Limaj, jedan od regionalnih komandanata OVK, Sulejman Selimi, šef glavnog štaba OVK, Redžep Selimi, takođe jedan od komandanata OVK, Hiljmi Rečica, zamenik direktora „Šika“, Rustem Mustafa, šef OVK u regionu Podujeva, Azem Sulja, član glavnog štaba OVK, Sabit Geci, regionalni komandant OVK u Kačaniku, i drugi.

Izvor: Bota sot; RTS

Anđelka Ćup

Save

%d bloggers like this: