Бота сот: Списак припадника тајне службе „Шик“

Фото ГрачаницаОнлајн: Приштина

Приштински лист „Бота сот“ објавио је списак припадника тајне службе зване „Шик“, коју је након рата на Косову контролисала владајућа Демократска партија Косова (ДПК), преноси РТС, а који ће, очекује се, послужити као конкретан доказ Специјалном суду за процесуирање чланова ОВК који су починили ратне злочине током и после рата на Косову.

Списак са досијеима и детаљним информацијама о припадницима „Шика“ сачинио је Кфор, преноси „Бота сот“ и додаје да је реч о подацима који су већ публиковани у мају 2014. године.

Подаци са ове листе треба да послуже за разјашњавање убистава, насиља и злочина током 1998. и 1999. године на Косову.

За ратне злочине почињене међу Албанцима, по писању приштинског листа, очекује се сведочење бројних сведока. Бивши припадник „Шика“ Назим Блаца, признао да је ДПК организовала тим за ликвидације политичих противника странке коју је од формирања водио садашњи председник Косова Хашим Тачи. По избору за председника, место челника странке уступио је Кадрију Веселију, председнику скупштине Косова и вођи, како се наводи, илегалне организације „Шик“.

На списку је нешто више од 150 особа из свих делова Косова. Међу њима су Кадри Весељи, звани „Љуљи“, означен као директор „Шика“, затим Рахман Рама, бивши командант Косовског заштитног корпуса, Фатмир Лимај, један од регионалних команданата ОВК, Сулејман Селими, шеф главног штаба ОВК, Реџеп Селими, такође један од команданата ОВК, Хиљми Речица, заменик директора „Шика“, Рустем Мустафа, шеф ОВК у региону Подујева, Азем Суља, члан главног штаба ОВК, Сабит Геци, регионални командант ОВК у Качанику, и други.

Извор: Бота сот; РТС

Анђелка Ћуп

Save